Лице в лице

12 12 2007

face_to_face.jpg

снимка: www.sxc.hu

Снощи се видях с мои приятели от Хърватска. Те работят за едно от водещите бизнес училища там – CBA (http://www.cotrugli.hr/).

И Марко, който е шеф на отдела за бизнес развитие, ми разказа какво са направили наскоро. С колегата му, който ръководи отдела, отговорен за тренинговите програми, решават да направят среща лице в лице на хората от двата екипа.

Задачата е целенасочено всеки от единия екип да даде конкретна обратна връзка на всеки от другия екип за това какво му харесва в съвместната им работа и какво го дразни. Прилича малко на въртележка – хората застават по двойки лице в лице. Докато единият говори, другият няма право да го прекъсва и после обратното. Когато двойката свърши, единият се премества и отива при друг човек.

Беше ми интересно какъв е бил резултатът от това упражнение. Ето какво каза Ведран, който е част от екипа на Марко и е участвал в упражнението: „За мен беше много полезно да разбера какво мислят колегите ми за моята работа и какво ги изнервя. Така в бъдеще, когато под натиска на срокове изпаднем в подобни ситуации, ще знаем, че понякога бурните реакции не са в резултат на нехаресване, а просто следствие от напрежението.“

Така или иначе всички се съгласихме, че подобно нещо е полезно, но трябва да се използва внимателно. Ако хората не са подготвени добре предварително за целите на начинанието, ако екипната зрялост не е достатъчна, има опасност резултатите от него да са негативни.  


Действия

Information

Вашият коментар