HR маркетинг

6 06 2008

AppleНапоследък се ровя из темата изграждане и управление на на работодателска марка или така наречения Employer Branding.

Всички проучвания, които изчетох, сочат, че това не изглежда да е някаква последна мода, а си епоредното предизвикателство пред съвременния HR. Затова си го и кръстих HR маркетинг.

Основният въпрос, който възниква така или иначе, е в този процес докъде е маркетинга и до къде – HR-a. От моя гледна точка чиста проба маркетинг е стратегията по налагане на работодателската марка навън – канали, визии и прочие неща. Работи се предимно с маркетингови концепции. Основно HR e поддържането на бранда вътре в компанията – как изглежда тя в очите на хората, които работят в нея.

Много смешна би била ситуацията, в която се стартира маркетингова кампания за налагане на работодателска марка – красиви послания, шум… И после човекът идва на работа и установява, че посланията, които е получил преди това въобще не отговарят на истината.

Затова подкрепям тезата на Дейвид Лий, че преди да почнем да харчим пари за кампании, има други по-важни неща, които да сме свършили вътре във фирмата. http://www.ere.net/articles/db/2BF6D117C4BD431389D1E7C0A6F26B48.asp

Иначе ефектите от цялото усилие са ясни: намаляване на разходите за подбор, по-лесно привличане на таланти, по-висок процент на задържане на таланти – съответно подобряване на бизнес резултатите на компанията.

Ако на някой му е интересно може да види кои са най-силните работодателски марки в разни географски ширини на

http://www.universumglobal.com/IDEAL-Companies-Rankings.

Снимка: http://www.sxc.hu

Реклами

Действия

Information

2 коментара

5 02 2009
Ismajlov

Отлично!!! Вместо книги на ночь.

11 02 2010
tool

много интересно, благодаря

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: