Автомотивационна дисекция по Маслоу

27 11 2007

maslow-pyramid.png

 Днес покрай някои работни въпроси се сетих за пирамидата на Маслоу. Знаете, представлява йерархия на човешките потребности, и седи в основата на теориите за мотивацията. Както си личи от картинката по-горе, най-ниско са физиологическите нужди (пренесено в работа разбирай заплата и добра офис среда), после е нуждата от сигурност (все едно дългосрочен договор, относително непроменлива работна среда), по-нагоре са социалните потребности от одобрение и привързаност (все едно активна нужда от обратна връзка), преди върха е нуждата от уважение, социален статус и признание и най-горе – потребността от себеутвърждаване (тук имай предвид и непрекъснато развитие). 

Според Маслоу всяка по-ниска стояща потребност е по-силна и ако не бъде задоволена, не може да се мине на по-високо ниво. Той прави излючение само за необходимостта от себеутвърждаване, която според него не се изчерпва и не може да бъде задоволена докрай.   

Тая теория търпи критика, въпреки че не може да бъде отречена. Ето аз например си направих автомотивационна дисекция на последните седем години в компанията, в която работя, и установих сленото: от пъстъпването ми до сега са ме мотивирали основно отношението, възможността за растеж, увереността и принадлежността. И не е като да не е имало периоди, в които „физиологическите ми нужди“ да не са били задоволени – имало е. Но другите фактори са били доста силни. Та в крайна сметка зависи си от човека и това какво е ценно за него.


Действия

Информация

10 Коментари

27 11 2007
pippi

„И не е като да не е имало периоди, в които “физиологическите ми нужди” да не са били задоволени – имало е. Но другите фактори са били доста силни. Та в крайна сметка зависи си от човека и това какво е ценно за него.“
Съвсем правилно 🙂 Незадоволените физиологически нужди, макар понякога водеща, рядко са единствена причина за напускане…

28 11 2007
Pepa S

Според мен тази пирамида е твърде обща. Мотивацията на човека зависи преди всичко от преоритетите му.

28 11 2007
lyd

какво съвпадение! днес като вървях към работа си мислех точно за тази пирамида. не съм съвсем съгласна с нея, макар че изглежда смислена на пръв поглед. но пък повечето хора вярват в тая теория, дори без да са чували за нея. което предопределя много неща за големи групи хора. за съжаление.

28 11 2007
mikeramm

Аз мисля, че пирамидата показва нуждите на човека правилно. Особеността е в това, че за всеки човек различните нива имат различен смисъл и понятието „удовлетворяване на нуждите“ има специфично значение за всеки индивид. Например, първото ниво го свързваме със заплатата. Само че за един това означава някаква сума пари, която да покрива ежедневните му разходи, а за друг може да означава значително по-голям приход, който да му осигурява богатство и лукс. Оттук, първият човек от примера бързо ще реши, че първото ниво от нужди е задоволено и ще започне да се цели по-нагоре, докато вторият ще си остане завинаги на най-долното, докато фирмата-работодател не му осигури това ниво на лукс, което той очаква, и което той смята, че е част от физиологичните му нужди.

Т.е. Пирамидата на Маслоу ни дава някаква представа за това как се развиват нуждите на хората, но границите между различните нива са строго индивидуални и поради това някои хора въобще не стигат до по-горните слоеве.

29 11 2007
слави

Всяка психологична теория може да бъде оборена, но на Маслов съвсем му се клати къщичката с тази йерърхична теория. Става като за описание на различните мотиватори в живота, ама те далеч не са в някаква универсална йерархия според мен, просто при различни хора доминират различни мотиви.
Да речем ако си голема звезда, то мотива за слава и уважение смачква всички останали, ако си сираче- може да си готов и дагладуваш, но да имаш семейство, а ако си камикадзе направо не знам ква мотивация имаш, ама тя взривява всички гореизброени:)

30 11 2007
aboca

Пирамидата на Маслоу е интересна теоретична рамка, но (като всичко теоретично), не трябва да се „пренася“ директно в живота. Хората не са абсолютизирани машини, на които лесно можеш да им лепнеш етикет. Освен хората в латино-сериалите, де… Те винаги са или само „лоши“ или само „добри“ 🙂

Аз лично съм привърженик по-скоро на двуфакторния модел на Хърцбърг за нагласата на служителите (знаете, фактори-мотиватори и хигиенни фактори), но пак казвам, хората са различни. Даже ако целта е да се абсолютизират нещата или да се нагласят някакси, предлагам да се комбинират тези две теории (на Маслоу и Хърцбърг) с Аз-концепцията на Уилиям Джеймс, където за всяка „фаза“ на развитие (телесно, материално, социално и душевно Аз) може да се построи една цяла теория.

Въобще, теоретични концепции – много. Не е лошо човек да е запознат с тях, но нещата не са само черни и бели. И на всичкото отгоре нещата се развиват в динамика!

4 12 2007
Vanya

Пирамидата на Маслоу е просто една червена лампичка против самозабравяне. Не забравяйте, че той се опитва да изследва психичното здраве и щастието. Когато има патология, следва да има и норма. Вярно е, че всеки човек иска различни неща, но някои неща са “ по-нормални“ от други. Няма нищо по-естествено от стремежа на гладния да се нахрани.

16 12 2007
Gavriel

Шега?
Долните три ми ги няма. Явно съм започнал от върха.

Готин блог, държа да кажа.

9 03 2008
elliel

Хърбърт май ги е подредил по-добре. Но от това следва ли, че на гладния не му е нужна духовна храна? Библията представя по-различно истината!

12 03 2008
Vanya

Нужна му е на гладния духовна храна, но не се сеща.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: