Уроци от напускането на Джо Тори?

1 11 2007

money.jpg

В сайта на SHRM намерих история, която поставя по интересен начин въпросът за пакетите (възнаграждение, бонуси и придобивки), които се прадлагат на висши позиции. Може да я видите в оригинал на http://www.shrm.org/rewards/news_published/CMS_023479.asp.

Историята разказва за дългогодишния треньор на бейзболния отбор на Янките Джо Тори.

С две думи ето за какво става въпрос:

След елиминирането на отбора от плейофите на Американската лига, собственикът на отбора предлага на Тори следния пакет – намаление на годишната основна заплата от 7.5 млн. долара на 5 млн. долара и възможен максимален бонус от 4 млн. долара (по 1 млн. за всеки кръг от плейофите през 2008 г., до който отборът достигне). Тори избрал да напусне. 

Според експерта по възнаграждения и стимулиране, който коментира в статията случката, причината за решението на Тори е, че му е предложен пакет, базиран основно на бонуси, и то – краткосрочни (офертата е за една година). В общи линии практиката за висши мениджъри е да се предлага годишен бонус и да се договарят дългосрочни пакети. Особено на хора, които са ценни за организацията. Тори е оценяван като такъв. Той е водил Янките в 12 сезона, във всички тях отборът се е класирал за плейофите и има 4 титли в световните серии.  


Действия

Информация

3 Коментари

1 11 2007
yazza

Интересен пример, Нели. По мое виждане, тази оферта е санкционираща и се приема като „сега ме наказват и ми казват, ако искаш все още да ти плащаме същата заплата, трябва отново да се доказваш, ако не – върви си“. Хората разчитат на това да се уважава това, което са правили до дадения момент, а не просто какво правят към момента.

2 11 2007
ponedelnik

Не е нужно, човек да е експерт по възнаграждения и стимулиране, за да достигне до нещо очевидно за всеки един бейзболен фен. Като такъв, а и все пак , като работещ в сферата на човешките ресурси, смятам, че начинът по който Стайнбренър се държа с Джо Торе за обиден.

2 11 2007
nellyhr

ОХ, колега, виждам, че не съм си спелнала правилно името на треньора 🙂 А хем се допитах до спортен журналист, представяш ли си?
Иначе съм на твоето мнение…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: