Случката с обратната връзка

16 10 2007

 партньори

Сигурно всеки от вас е изпадал в ситуация, за каквато сега ще разкажа. 

Един мой колега, който е много готин и супер добър професионалист, на няколко пъти ме засегна и обиди с изказвания и действия. Чудех се всъщност дали това е умишлено или по-скоро е плод на недоразумение. Затова при първите случаи си мълчах и не казвах нищо.

Да, но случките си продължаваха от време на време и усетих как в мен започва да се трупа негативна нагласа срещу човека. И понеже беше тъпо да продължава така, се посъветвах с близки хора на този колега, които го познават по-добре, как да постъпя. Отговорът беше: карай направо, човекът ще го оцени.

При поредната случка реагирах, но по правилата за добрата обратна връзка. Казах му колко му се радвам като професионалист и че е удоволствие за мен, че работим заедно, което си е самата истина. Даже го подкрепих с примери, за да не изглежда като подмазване. Но също така му казах колко обидена се чувствам, когато се държи по този и този начин – пак с конкретни примери.

Какво стана? Колегата ми обясни, че всъщност наистина се е получило недоразумение и не влага нищо лично в действията си. Даже се шегуваме с тази история. А аз се чувствам доста по-добре без негативните емоции от преди. Още повече, че този човек много ми харесва :-).   

Сега като се връщам назад, си мисля, че хепи ендът е резултат и на това, че не чаках прекалено дълго, за да си създам трайна негативна нагласа към него. Вероятно, ако беше станало така, доста по-трудно щеше да бъде отношенията да се изгладят. 

А иначе, всяка случка си е различна, има си собености. Но все пак си мисля, че правилата за даване на обратна връзка работят.


Действия

Информация

One response

16 10 2007
yazza

Нели, преди всичко – поздравления за блога!
Що се отнася до темата с обратна връзка – даването на обратната връзка често е несъзнателно, често хората не мислят по какъв начин думите им или поведението им ще въздействат на другите. В обществото, в което ценностната система е разрушена и те първа отново ще се възстановява, това за съжаление е нормално. Поздравления за теб, защото не си затваряш очите и защото реагираш адекватно в подобна ситуация. Аз съм на мнение, че всички ние сме длъжни да се опитваме да разберем какво не е наред в комуникацията ни с другите – значими или не – и доколкото можем да подкрепяме здрави отношения с други личности. Човекът е необятно създание и крие в душата си много неща – въпросът е да ги откриваме постоянно. Е, има и лоши хора, разбира се. Твоята постъпка е и смела, освен правилна – малцина са тези, които ще повдигнат въпроса и ще искат да бъдат разбрани. Е, като те познавам, не се учудвам! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: